Starostwo Powiatowe w Ostrołęce

Kalendarz

Niedziela 31 Maja 2020

Wyszukiwarka

Menu główne

Bannery

  • Facebook
  • -
  • -

Szybkie linki

Treść strony

„Daleko od siebie a jednak blisko” – kursy online w ZSP w Kadzidle.

Znajomość zasad zdrowego żywienia powinniśmy wdrażać jak najwcześniej, tak aby coraz więcej osób było świadomych epidemii otyłości i chorób dietozależnych, które nadwaga i otyłość nam fundują. Pamiętając przy tym, jak ogromnym obciążeniem są dla służby zdrowia. Staramy się to zmieniać krok po kroku, działamy intensywnie razem z „Kale” Pracownią Dietetyczną - świadomą problemu i pełną energii dietetyk Agnieszką Orłowską.

W dniach 13 – 14 maja dla  uczniów Technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności odbył się  „Kurs dietetyki I stopnia” w ramach projektu „Myśleć, pracować, współpracować” realizowanego z Polską Fundacją Dzieci i Młodzieży.

Wiedza podzielona była na kilkanaście zagadnień związanych z dietetyką i obszarami jej działania, takimi jak żywienie człowieka zdrowego i chorego, zapobieganie chorobom dietozależnym itp.

Pierwszego dnia spotkania młodzież poznała pojęcie przemiany materii i wszystkich procesów z nią związanych, szeroki podział składników pokarmowych, zasady racjonalnego żywienia. Drugiego dnia uczniowie zostali zapoznani z klasyfikacją i charakterystyką diet. Pani Agnieszka Orłowska z Pracowni Dietetycznej „Kale” omówiła  diety niezbędne do pracy  z pacjentem oraz  diety cud, które nie mają potwierdzonego skutecznego działania, diety, które są popularne a jednocześnie  zagrażające zdrowiu człowieka.

Uczniowie oprócz cennych informacji zostali  wyposażeni w obszerne materiały edukacyjne w postaci prezentacji i materiałów do druku, które będą  dobrym i pełnym wstępem do dalszej pracy w obszarze dietetyki. Na  zakończenie uczestnicy kursu zostali wyposażeni w certyfikaty potwierdzające uczestnictwo.

W minionym roku obie grupy projektowe miały możliwość wszechstronnego rozwijania kompetencji i zaangażowania społecznego poprzez udział w: treningu kompetencji społecznych   i szkoleniu wyjazdowym w Falentach. W marcu zrealizowały projekty społeczne - „W zdrowym ciele zdrowy duch”, „Dzień młodego odkrywcy” - i w ten sposób wykorzystały to, co udało się wypracować we wcześniejszych etapach.

W ramach zadania „Podróże po rynku pracy” odbył się wyjazd do Łomży na Wydział Nauk o Żywności w PWSIiP.  Młodzież zwiedziła m. in. hale uczelni wyposażone w najnowocześniejsze maszyny, jakie obecnie są stosowane w przetwórstwie spożywczym oraz laboratoria mikrobiologiczne i fizykochemiczne, w których ocenia się jakość żywności. Zaplanowane były również wyjazdy do: Ostródy na Targi Mazury HoReCa (uczniowie zapoznaliby się z działaniem branży gastronomicznej, hotelarskiej i cateringowej, a także branż związanych  z cukiernictwem i piekarstwem), do Łomży (udział w warsztatach kulinarnych i zapoznanie z cateringiem dietetycznym) i do Zespołu Młynów Jelonki. W związku z zaistniałą sytuacją epidemiologiczną musiała nastąpić zmiana ustaleń – zamiast wyjazdów odbyły się kursy online.

 

 

  • data: 2020-05-18

wstecz

Nawigacja

Aktualności  / 

Wybór języka

Kalendarium

Brak wydarzeń w wybranym okresie


Zamówienia publiczne

dowiedz się więcej

Bannery

  • Nieodpłatna pomoc prawna
  • kele
  • wrotamazowsza
  • Geoportal Powiatu Ostrołęckiego

Dane kontaktowe

Starostwo Powiatowe w Ostrołęce
pl.gen. Józefa Bema 5
07-410 Ostrołęka
tel. +48 (29) 764 36 45
fax: +48 (29) 764 32 81
e-mail: kancelaria@powiatostrolecki.pl

Licznik odwiedzin

Jesteś 293593 osobą na stronie

Godziny otwarcia

Zapraszamy do naszej siedziby w godzinach:

8:00 - 16:00 - poniedziałki, środy i czwartki

8:00 - 17:30 - wtorki

8:00 - 14:30 - piątki